news center

LTU gateway plaza project is part of exciting plans for Southfield

Release Date: May 2, 2012

A new landscaped gateway plaza at the intersection of Civic Center Drive and the Northwestern Highway service drive on the north end of Lawrence Tech’s campus is part of a plan to increase pedestrian and bicycle traffic between the University and Southfield’s commercial district.

The Southfield City Centre Advisory Board has unveiled ambitious plans for the City Centre district that will create a pedestrian-friendly, mixed-use environment for the area bounded by Evergreen Road, Northwestern Highway, and I-696. The Southfield municipal complex and the Lawrence Tech campus are considered part of the new City Centre.

The south side of Civic Center Drive is currently designated as a bike route. Southfield Director of Planning Terry Croad wants to improve the bike route from the Lawrence Tech campus to the municipal center complex on Evergreen Road.

In addition, a major part of the project is to make the four corners of the Northwestern Highway intersection more visually appealing. The new gateway plaza on Lawrence Tech property is the first phase.

“Hopefully, LTU’s gateway demonstration project will encourage other property owners to work with us in the future,” Croad said.

The project has an estimated price tag of $80,000, and the City Centre is providing matching funds for pathways, landscaping and benches. University Architect Joseph Veryser has coordinated the construction work with the plans for the new district.

The project also gives the University the opportunity to replace an outdated sign with the University’s updated logo.

“Civic Center Drive has always been considered the back entrance to the campus, and we want to make it more attractive,” Veryser said.

There is a plan to extend a bike path and sidewalk down to Ten Mile Road, which would increase student access to Southfield merchants, restaurants, and other services. That fits in well with the University’s plans for new residential housing and a new academic building for engineering, architecture and life sciences.

Veryser said that University officials had been concerned about the appearance of the Civic Center approach to the campus, but hadn’t been able to implement two previous plans because of the cost involved.

“The opportunity to work so closely with the City Centre and pursue this partnering and cost sharing has made this improvement possible,” Veryser said. “A little more needs to be done but at least it can be handled as small projects over several years.  The largest part is now under way.”